Råd og tips til lufting og innemiljø

Inneklimaet i hjemmet blir ofte glemt i en hektisk hverdag. Et dårlig inneklima kan føre til hodepine, tretthet og allergier. Heldigvis er det relativt enkelt å forbedre inneklima der en liten innsats kan gi store resultat.

Med moderne boliger som fokuserer på energikonservering er det noen kjekke triks man bør kunne for å beholde godt innemiljø. Boligene våre er utstyrt med passive lufteventiler mot yttervegger og passive luftekanaler mellom boligene og opp til piper på takene. Det betyr at det ikke er noen vifter på taket som sørger for aktivt avtrekk, og vi må gjøre en liten innsats selv for å holde boligen i orden.

Kjøkkenet er viktig å lufte riktig

Vi kan like godt begynne med å minne om at det er forbudt å montere vifter og avtrekk mot de vertikale luftekanalene.

Det er f.eks. bare tillatt med kjøkkenvifte med kullfilter på kjøkkenet, og strengt forbudt med andre former avtrekk som kobles rett i luftekanalene. Årsaken til forbudet er brannfaren det kan medføre og sjenanse for andre beboere som får andres støv og matos ut fra sine lufteluker om det kobles vifter direkte på luftekanalene. Det kan fort samle seg fett og annet svært brennbart materiale i kanalene. Om dette antennes, spres brannen fort til alle etasjer.

Luftekanalene må derfor ikke tildekkes eller kobles mot lukket anlegg.

Det er ikke noe problem å koble på vifter på lufteventilene på ytterveggene.

Luft hele boligen skikkelig et par ganger om dagen

Skift ut luften i hele boligen flere ganger daglig. La den friske luften erstatte den eksisterende luften i rommet. Det holder ikke å bare åpne vindu på kjøkkenet, men åpne dører og balkongdør så mye du kan og lag gjennomtrekk slik at den friske, rene luften kommer inn i hele boligen i noen minutter. Gjør det til en fast rutine å lufte ut om morgenen, før du går ut døren, og på ettermiddagen, når du kommer hjem igjen. Det er og lurt å lufte ut før man legger seg. Følger du denne enkle rutinen er du på god vei til å sikre et bedre inneklima.

Pass på vanndamp fra badet etter dusjen

Vanndamp er en av de største årsakene til dårlig inneklima fordi fukten kan føre til mugg.

Baderommet er uten tvil det rommet som er mest utsatt for vanndamp. Etter du har dusjet eller badet bør du lufte grundig etterpå med åpen dør en kort periode, lukk døren når du er ferdig, så unngår du at fuktighet sprer seg til resten av boligen i lang tid. Sjekk at ventilene på badet er rene og åpne. Siden det ikke er noen vifter i luftekanalene, kan det ta lang tid før fuktigheten er vekk om du ikke lager litt trekk selv ved å åpne dører og vinduer i en kort periode. Om du ikke får luftet nok, kan du merke at håndkler ikke tørker selv om de er hengt opp på knagger osv. Det er et sikkert tegn på at du trenger litt ekstra luftsirkulasjon en periode 🙂

Tørk klesvasken smart

Å tørke klesvasken innendørs forverrer luftkvaliteten og gjør at hjemmet ditt blir mer støvete. Grunnen til dette er at en klesvask kan inneholde opptil 2-3 liter med vann. Vannet fordamper ut i rommet og fyller luften med fuktighet. Om du ikke har tørketrommel og henger opp klesvasken innendørs, vil vannet fordampe og sette seg i vegger, paneler, gardiner, gulvtepper og alt av biologisk materiale. Du bør derfor helst flytte tørkestativet utendørs og la klærne tørke i den friske luften på balkongen.

Om du ikke har noen annen mulighet enn å tørke klesvasken innendørs, så er det viktig at du tar enkelte forhåndsregler for å unngå allergiske reaksjoner og mugg i hjemmet. Det er anbefalt å unngå tørke vasken i de rommene hvor du tilbringer mest tid: for eksempel stuen og soverommet. I stedet burde du sette tørkestativet på badet, kjøkkenet, gangen eller et gjesterom om det er tilgjengelig. Et vegghengt tørkestativ er også en mulighet, om du har plass til det på badet. Det tar ikke opp gulvplass og kan slås sammen når det ikke er i bruk.

Levende planter lager bedre luft

Grønne planter i boligen kan ha en positiv effekt på inneklimaet fordi de renser luften og slipper ut oksygen. I tillegg kan de skape bedre trivsel og absorbere lyd. Levende planter kan også redusere stress og gi bedre selvfølelse når steller og følger med på hvordan de vokser. Orkidéer og Bjørkefiken er noen av de mest populære plantene som bidrar til et bedre inneklima. Kanskje denne siden hos Mester Grønn kan gi litt inspirasjon?

Minimer bruk av stearin og kjemikaler

Stearinlys kan bidra til å skape koselig stemning, men de bruker opp oksygen og slipper ut partikler som ødelegger inneklimaet når de brenner. Det er derfor en god ide å minimere bruken, og tenke seg litt om når man bruker dem. Det er ikke nødvendig å spare på kosen, men slukk lysene før du forlater rommet 🙂

Rengjøringsmidler som inneholder masse kjemikalier kan etterlate store mengder usunne partikler i luften. Mange av dem er farlige å inhalere. Bruk derfor oftest microfiber kluter med varmt vann til den daglige rengjøringen. Det fanger også opp mer av det lille støvet enn støvsugere som ofte virvler opp mye microstøv om man ikke har et veldig godt filter.

Smarte tips for vinteren

Ventilasjonslukene våre er nødvendige for regelmessig frisk luft igjennom boligen selv om vinteren. Når det er ekstra kaldt ute kan man gjerne lukke ventilasjonsluker og unngå trekk fra vinduet. Vær oppmerksom på at dette er en hårfin balanse, fordi ventilasjon er avgjørende for et godt inneklima.

En god løsning er å trekke for gardiner og lukke persienner i hele huset på kvelden før man går til sengs. I tillegg til å redusere trekk fra vinduet, hindrer gardiner varmetap gjennom vinduene.

Om morgenen er det lurt å trekke tilbake gardiner og åpne persiennene. Kanskje like greit å lage rutine på det sammen med lufting? Det er viktig å få nok lys i de kalde, mørke vintermånedene og smart å utnytte det varme og naturlige sollyset fra solen på de fine dagene.

Om du ønsker å jevn varme i hjemmet ditt, burde du ikke plassere lange gardiner eller sofaer foran radiatorene. Om et møbel eller andre gjenstander står foran varmekilder blir ikke varmen spredt rundt i rommet, som resulterer i et kaldere inneklima.

Det bør alltid være 15-20 cm med luft rundt en radiator for å forsikre at varmen kommer ut i rommet!

Print Friendly, PDF & Email